Leczenie za pomocą miodu 27 Luty 2019

admin

Miód użytkowany jest w głównej mierze jako wyrób odżywczy o wyjątkowym zmysłu smakowym, ale stanowczo ważniejsze muszą być dla nas jego właściwości prozdrowotne. Jest wyśmienitym uzupełnieniem do jedzenia oraz niezliczonej ilości dań deserowych, a dodatkowo jest pomocny przy dużej liczbie schorzeń, to jest zdecydowanie najważniejsze.

Jeśli chodzi o skład miodu, nie jest to zbytnio złożona substancja. W dużej części są to cukry proste, ponieważ w naturze pełni misję mikstury zapasowej – przechowalni niezbędnej siły. Tak łatwa do wchłaniania energia, doposażona dodatkowo w najistotniejsze komponenty odżywcze, nasz organizm uzyskuje kopa a co za ty m idzie pozwala mu na przykład szybciej wyjść z niemocy organizmu, wzmacniają nasz układ odpornościowy.

Prawdziwy miód kosztuje

Miodu na półkach sklepowych jest z każdym rokiem więcej, lecz należy w tym miejscu być uważnym, w szczególności w przypadku artykułów spożywczych o dziwnie zaniżonych kosztach. Wytwórnia miodu jest zapewne droga, dlatego nie ma szans na to, by zdecydowanie o niskiej ceni towar był najprawdziwszym miodem. Przetestować miód na szczęście jest bardzo prosto. Należy wziąć go niewielką ilość na łyżeczkę oraz patrzeć jak łagodnie spływa. Gdy posiadamy właściwy i prawdziwy miód, będzie się on powoli ciągnął cienkim ciągiem i gromadził w kształcie stożka na docelowym naczyniu. Miód sztuczny spada z łyżeczki i zostawia natychmiast kałużę.

Stwierdzenie że można trzymać miód naprawdę długi czas jest wyjątkowo nietrafione. Etykiety mówią, że właściwie przechowywany miód, tutaj liczy się rzecz jasna chowanie go w w szafce zamkniętej, będzie w stanie przetrwać mniej więcej do trzech lat. Najlepiej jest rzecz jasna jeść miód pierwszej świeżości.

Najważniejsze jest że należy pamiętać o fakcie, że naturalny miodek jest złożony z cukrów prostych, co oznacza, że ma w sobie zmagazynowane pokaźne wielkości energii. Osoba pełnoletnia nie powinna przyjmować go powyżej kilka łyżek na dzień. Co więcej, miody to nektar, więc w szczególności w obecnych czasach oczywiste jest, że zobaczymy u siebie działanie alergiczne na miód. Toteż próbujmy niewielkie ilości.

Miód nie powinien być również dawany niemowlętom albowiem jest to za wielka ilość cukru. Jak dziecko osiągnie wiek 2 lat, dzieci może spróbować miód w niewielkiej ilości.

Mając na uwadze wszelkie zapisane wyżej kwestie, można przejść do wyboru rodzaju miodu dla odpowiedniej grupy wiekowej konsumentów. – dolinalawendy.pl/5-miod-rzepakowy

Jakie mamy rodzaje miodu

Istnieje zdecydowanie dużo gatunków miodów, rozróżnianych między innymi za pośrednictwem użytego do produkcji surowca, z którego został wyprodukowany, jeden ze znanych miodów to miód wielokwiatowy. Dodatkowo najczęściej możemy kupić miody:

Lipowy – o barwie żółtej z lekko zielonkawym zabarwieniem; miód lipowy zalecany jest dla ludzi ze stanami depresyjnymi, stanami na tle nerwowym oraz kłopotami ze snem; obniża na gorączkę jak również gdy dopadnie nas przeziębienie, działa nawet w związku z poważniejszymi chorobami, do jakich zalicza się: zapalenie oskrzeli; ten miód działa zbawiennie na grypę oraz przeziębienie;

Rzepakowy – bezbarwny albo barwa lekko żółtawa; miód rzepakowy działa leczniczo na odrapania również obrażenia oparzeniowe; wpływa korzystnie na działanie układu krążenia, obniża ciśnienie krwi i zezwala leczyć miażdżycę; polecany przy schorzeniach z drogami moczowymi;

Wrzosowy – kolorystyka bursztynowa; miód wrzosowy leczy przeziębienia zmieniające się w stany zapalne; pomaga na biegunki i problemy z drogami moczowymi, czy też pomaga na problemy z wątrobą. – dolinalawendy.pl/8-miod-wrzosowy

Ten wpis opublikowano dnia środa, 27 Luty 2019 o godz. 14:58 w kategorii cechy miodu. Możesz śledzić komentarze tego wpisu przy pomocy kanału RSS 2.0. Komentarze są wyłączone, ale możesz wysłać sygnał trackback ze swojego bloga.

Komentowanie wyłączone.